Au existat întotdeauna mari dezbateri despre cum să tratăm chimic o piscină. Chimicalele pentru picine reprezintă o necesitate, având scopul de a păstra apa din piscină sănătoasă și curată, cu toate că unele studii au arătat că folosirea clorului poate crește riscul de a dobândi cancer.
Substanțele folosite pentru tratarea apei din piscină, la urma urmei, sunt produse chimice – și ar trebui să știm cât mai multe aspecte despre ceea adăugăm în apa din piscină. Având cunoștințe complete despre produsele chimice, ne asigurăm că tratăm apa în cel mai bun și sigur mod posibil.
Mituri despre chimicalele pentru piscină
Iată 10 mituri despre chimicalele pentru piscină de care toți cei care dețin o piscină ar trebui să fie conștienți:
1. Piscinele cu apă sărată nu necesită clor.
REALITATE: Din cauza temerilor cauzate de clor, piscinele cu apă sărată au început să crească în popularitate. Totuși, piscinele cu apă sărată nu reprezintă un suplinitor al piscinelor tradiționale cu clor, deoarece clorul este încă necesar. Sarea nu poate dezinfecta o piscină pe cont propriu, și prin folosirea unui clorinator pentru apă sărată, sarea este dezintegrată și transformată în nimic altceva decât clor. Acest sistem independent de purificare utilizează un proces natural pentru a genera clor pur. Procesul electrolitic utilizează o concentrație foarte scăzută de sare și generează clor liber.
2. Clorul din piscină este nesigur.
REALITATE: Încă din 1908, clorul a fost utilizat în dezinfectarea apei potabile.Clorul din piscină este sigur, atâta timp cât nu este expus și reacționează cu compuși organici. În ciuda constatărilor Organizației Mondiale de Sănătate, clorul este sigur atâta timp cât cantitățile sunt măsurate și cantitatea de compuși organici existenți în apă este menținută la un nivel sigur.
3. Nu este necesar să faceți duș înainte de a înota.
REALITATE: Urina, transpirația, uleiurile de corp și produsele cosmetice conțin compuși organici. Prin urmare, pentru a minimiza cantitatea de expunre a compușilor organici în apă, este cea mai bună alegere să faceți un duș înainte de a intra în piscină.
4. O piscină curată este o piscină sănătoasă.
REALITATE: A vedea nu înseamnă întotdeauna a crede. Nu contează cât de curată poate părea o piscină, în apă pot exista niveluri nesănătoase de microorganisme. Doar pentru că nu poți vedea microorganismele, nu înseamnă că nu le poți mirosi sau simți.
5. Dacă piscina este dezinfectată, este ok să înghiți apa din piscină.
REALITATE: Chiar dacă apa de băut conține un nivel de clor sigur pentru consum, nu este indicat să beți apă din piscină. Apa de băut provine direct dintr-un robinet, și expunerea la elemente este minimă.Apa din piscină, pe de altă parte, este complet expusă la elemente și este indicat să reduceți dozarea și să evitați consumarea apei din piscină.
6. Clorul provoacă inroșirea ochilor.
REALITATE: Clorul nu provoacă roșeață sau mâncărime a ochilor. De fapt, exact contrariul este adevărat. Roșeața sau mâncărimea este cauzată de nivelul ridicat de pH sau cloramine, și este un semn că există prea puțin clor în piscină……este cel mai folosit chimical. Vindem clor sub formă de tablete sau granule.
7. Mit: Scutecele pentru înot nu contaminează apa piscinei.
REALITATE: Scutecele pentru înot nu sunt 100% rezistente la scurgeri. Acestea fiind spuse, un bebeluș va contamina piscina dacă este lăsat în apă un timp îndelungat.
8. Există un produs chimic care poate detecta urina din apă.
REALITATE: În ciuda a ceea ce puteți vedea în filme, un asemenea produs chimic nu există și nu este nimic mai mult decât o legendă urbană. În orice caz, după cum știm, urinatul în piscină este un lucru greșit și nu ar trebui să apară niciodată, deoarece poate cauza probleme de sănătate atât ție, cât și celorlalte persoane expuse apei contaminate.
9. Clorul poate înverzi părul.
REALITATE: Clorul din piscină nu înverzește părul, însă cuprul din apă poate face acest lucru. Cuprul este adăugat în apă prin diverse produse care au scopul de a controla dezvoltarea algelor. Măsurile preventive includ purtarea unei căști de înot sau șamponarea părului la ieșirea din apă.
10. Mirosurile puternice de clor înseamnă o piscină curată și sănătoasă.
REALITATE: Clorul din piscină nu ar trebui să aibă un miros puternic. Dacă are, înseamnă că s-a amestecat cu un nivel ridicat de contaminanți. O piscină bine dezinfectată ar trebui să aibă un miros minim. Prezența unui miros puternic este un indicator al faptului că ceva este în neregulă și piscina ar trebui testată.