Cele mai Frecvente Probleme ale apei din Piscină și Moduri de Rezolvare

0
20201
Probleme ale apei din Piscină

Probleme ale apei din Piscină și Moduri de Rezolvare

 

Păstrarea a 50 de tone de apă ( uneori chiar mai mult) permanent expusă la elemente poluante ,  în stare cristalină, nu este o sarcină deloc ușoară.

Orice piscină se află în permanență sub asaltul algelor și ciupercilor,  al sporilor vegetali , ploii,  soarelui,  animalelor sălbatice, animalelor de companie,  al prafului  și al unei serii de alți factori poluanți.  Tututor acestor factori li se adaugă și uleiurile  solare,  păr,  piele uscată,  mucus,  grăsimi corporale,  transpirație,  urină (da, din păcate se poate întâmpla), pe care utilizatorii le pot aduce în apă.

Când starea piscinei se înrăutățește,  acest lucru se poate produce foarte rapid. După o ploaie de vară,  piscina poate căpăta un aspect întunecos,  ca de mlaștină,  peste noapte. Nu este o surpriză prea plăcută și uneori poate fi foarte costisitor să rezolvați această problemă.

Orice deținător poate să se ocupe personal de ingrijirea piscinei proprii sau poate alege să lase această activitate în seama unei firme specializate în tratarea și întreținerea piscinelor. Sperăm ca acest artcol să vă ajute să faceți parte din prima categorie.

Din păcate, diagnosticul corect al problemelor apei din piscină nu este întotdeauna simplu. De cele mai multe ori trebuie examinate toate posibilităților care provoacă probleme ale apei și este important să fie identificată cea mai probabilă cauză. Rezultatul unui kit de testare și/sau aspectul apei, suprefețele piscinei și alți factori pot spune multe despre situațiile neplăcute cu care vă puteți confrunta.

Despre cele mai probabile cauze și cum puteți alege cea mai potrivită rezolvare, vom discuta în continuarea acestui articol.

  1. Apă cu aspect lăptos / tulbure

 

Există 4 posibilități, iar kit-ul de testare vă va ajuta să decideți care este cazul particular cu care vă confruntați:

  •  particulele în suspensie oferă un aspect decolorat al apei.

Acest lucru poate fi cauzat de precipitarea mineralelor dizolvate,  ca rezultat al unui pH ridicat.

Remediu:  Reduceți pH-ul la valoarea de 7.4

Pentru a reduce pH-ul cu 0.2 unități, adăugați 1 litru de Ph Minus pentru fiecare 50 mc de apă.    

Lăsați pompa să funcționeze timp de 4 ore după dozare, apoi testați din nou.

Repetați până ce nivelul corect este atins.

  • Mizeria sau poluarea piscinei poate apărea din cauza nivelului scăzut de clor sau din cauza unei filtrări slabe.

Remediu:  curățați filtrul,  superclorinați până la 10 ppm,  apoi aplicați floculant.

  • Nivelul stabilizatorului de clor este prea ridicat.
    Clorului îi ia mai mult timp să elimine organismele,  care pot să prolifereze și  să creeze neclaritate în apă.

Remediu:  Înlocuiți o cantitate din apa piscinei prin drenaj,   cu o cantitate de apă curată,  apoi superclorinați până la 10 ppm.

  • Filtrare ineficientă.

Remediu: Verificați mediul de filtrare și, dacă este necesar, înlocuiți-l. Schimbați nisipul din filtru la fiecare 2 ani ( la 1 an în cazul piscinelor publice ).

 

   2. Apă verde, tulbure.

 

Cauză:  Nivelul scăzut sau ineficent al clorului permite dezvoltarea algelor verzi.

Remediu:  Superclorinați până la 10 ppm (25 ppm pentru problemele mai serioase) și lăsați pompa să ruleze timp de 24 de ore pentru a elimina algele.

Periați toate suprafețele pentru a deplasa algele și pentru a îmbunătăți circulația apei superclorinate.

Curățați filtrul după 24 de ore.

Orice încețoșare a apei poate fi ameliorată cu ajutorul floculanților.

Dacă piscina este predispusă la dezvoltarea algelor, utilizați algicid.

 

   3. Apă cu aspect maroniu/ruginiu

 

Cea mai frecventă problemă o reprezintă coroziunea părților metalice ale sistemului de recirculare și nivelul scăzut al pH-ului. În această situație trebuie să acționați rapid pentru a preveni daunele suplimentare – cum ar fi pătarea linerului.

Remediu:  Verificați cu ajutorul furnizorului de substanțe pentru piscine pentru a vedea dacă este necesar să goliți piscina și să înlocuiți toată apa dintr-o dată,  sau dacă acest lucru ar trebui făcut prin diluare progresivă.

Îndepărtați petele de rugină de pe suprafețele piscinei cu ajutorul unei perii și al unei soluții pentru curățarea liner-ului. Pentru a evita probleme viitoare, asigurați-vă că sunt utilizate în instalația de filtrare-recirculare, doar fitinguri din PVC și înlăturați orice racord sau fiting metalic. Echilibrați chimic apa după ce ați reumplut piscina.

 

   4. Probleme ale nivelului clorului.

 

O problemă frecventă este aceea în care ați adăugat clor în apă, dar nu puteți interpreta rezultatul de pe kit-ul de testare.

Prima cauză posibilă:

  • Kit-ul de testare este vechi,  nepotrivit sau ineficient.  Amintiți-vă să cumpărați un kit nou în fiecare an,  nu sunt scumpe și sunt cheia spre înțelegerea a ceea ce se întâmplă în piscină.

A doua cauză posibilă:

  • Nivelul clorului poate fi prea ridicat, încât albește culoarea din kit-ul de testare,  sau  depășește domeniul unui aparat fotometric, deși ambele sunt sunt puțin probabile.

Pentru a verifica acest lucru, vedeți dacă puteți simți miros de clor la suprafața apei sau repetați testul cu doar o picătură din apa piscinei,  diluată cu apă de la robinet,  în tubul de testare și urmăriți cu atenție pentru a vedea dacă se produce o colorare înainte ca albirea să apară.

Remediu: Determinați nivelul aproximativ de clor diluând mostra de apă din piscină cu o cantitate egală de apă naturală sau distilată,  multiplicați rezultatul cu 2.

Dacă tot nu puteți interpreta, diluați proba de apă din piscină cu 3 părți de apă distilată; apoi înmulțiți rezultatul cu 4, și tot așa.

Alternativ,  puteți testa o mostră de apă din piscină la un maganzin de specialitate.

Dacă nivelul clorului este sub 10 ppm,  suspendați dozarea o perioadă de timp.

Dacă nivelul clorului este mai mare de 10 ppm, reduceți clorul liber adăugând un neutralizator de clor (tiosulfat de sodiu).

Atenție:
Doza de neutralizator este de 250g la fiecare 50 mc de apă. Aplicați treptat și așteptați 4 ore cu pompa în funcțiune și testați nivelul clorului după fiecare dozare. Supradozarea cu tiosulfat de sodiu poate produce un deficit de clor pentru câteva săptămâni.


5. Nivelul clorului este greu de menținut

 

Prima posibilitate:

  • Clorul liber este descompus de către razele UV provenite din razele soarelui.

Remediu: Dacă folosiți hipoclorit de sodiu sau hipoclorit de calciu, adăugați stabilizator la un procentaj de 500g/ 50m3– el trebuie să fie dozat direct in piscină, sub jeturi, cu pompa în funcțiune. Alternativ, puteți folosi produse chimice pe bază de clor stabilizat.

A doua posibilitate :

  • Temperatură ridicată a apei.
    O dată ce temperatura apei depășește valoarea de 26°C, necesitatea de clor se va dubla la fiecare 5°C în plus.

 Remediu:  Creșteți doza de clor direct proporțional cu creșterea temperaturii.

A treia posibilitate:

  • O creștere a poluanților, din cauza nivelului scăzut de clor,  ceea ce cauzează o necesitate ridicată a nivelului de clor.

Remediu: Supeclorinați până la 10 ppm.

A patra posibilitate:

  • Nivel incorect al alcalinității totale.

Remediu: Alcalinitatea totală este unitatea de  măsură a bicarbonaților care sunt dizolvați în apă.

Alcalinitatea totală este foarte importantă, deoarece dacă este prea scăzută va cauza o instabilitate a pH-ului, iar dacă este prea ridicată va crea dificultăți la reducerea valorii pH-ului. Luați a mostră din apa piscinei și mergeți cu aceasta la un magazin de specializat în testarea apei și care pentru un preț rezonabil, determină nivelul alcalinității totale.

Alcalinitatea totală poate fi crescută prin adăugarea bicarbonatului de sodiu dizolvat,  cu pompa în funcțiune.

Reducerea alcalinității totale se obține prin adăugarea de acid pre-dizolvat sau acid hidrocloric, în cea mai adâncă parte a piscinei, cu pompa oprită. Verificați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetele produselor, pentru a stabili ce cantități sunt necesare.

 

   6. pH-ul rămâne prea scăzut.

Cea mai probabilă cauză este nivelul incorect al alcalinității totale sau utilizarea unui produs dezinfectant cu pH scăzut.

Remedii:
– Se ajustează alcalinitatea totală după necesitate.
– Se crește valoarea pH-ului, adăugând pH plus pudră.

Se poate lua în considerare și înlocuirea subtanței dezinfectante. Produsele pe bază de Diclor au pH neutru, cele pe bază de Triclor au pH scăzut, în timp ce hipocloritul de calciu și de sodiu sunt cu pH ridicat.

 

   7. pH-ul este în permanență prea ridicat

 

Cauze posibile:

  • pH ridicat al apei de la rețea ( apă dură )
  • Utilizare regulată a substanțelor dezinfectante pe bază de clor care sunt donatori alcalini, cum ar fi hipoclorit de calciu sau de sodiu.
  • Prezența sărurilor dure extrase din materialele folosite la placarea cu mozaic sau gresie. În general se manifestă la piscinele noi, iar această problemă va dispărea în timp.

Remediu: pentru toate cazurile de mai sus există aceași solutie; corectați pH-ul.
Pentru primele două cauze luați in considerare folosirea unei substațe dezinfectante pe bază de triclor.

 

   8. Valorile pH-ului sunt fluctuante și neregulate

 

Cauză posibilă: Alcalinitatea totală este prea scăzută si destabilizează pH-ul.

Remediu: Adăugați bicarbonat de sodiu pentru a crește alcalinitatea totală pana la 80 – 120 ppm. Dozați 1,5 kg de bicarbonat de sodiu pentru fiecare 50 mc de apă. Pre-dizolvați și distribuiți pe tot perimetrul piscinei cu pompa în funcțiune.

 

   9. pH-ul este blocat

 

Cauză posibilă:
Apa este  destabilizată din cauza alcalinității totale – aceasta este o problemă comună în zonele cu apa dură.

Remediu: Adăugați acid pentru a scădea alcalinitatea totală pană la 80-120 ppm.
Rata de dozare este 1 kg/50m3 de apă de piscină.

Adăugați acidul, periodic și pre-dizolvat la o diluare de 10: 1, în cea mai adâncă parte a piscinei cu pompa oprită.

Lăsați pompa oprită timp de 24 de ore, apoi puneți-o in funcțiune pentru 4 ore, retestați  și repetați  procesul dacă este necesar.

Observație: Tratamentul poate dura până la câteva luni pentru a reduce alcalinitatea totală la un nivel acceptabil.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here